Residence RS

Totaalrenovatie langgevelhoeve met moderne uitbreiding

Gedurende deze ingrijpend energetische totaalrenovatie met uitbreiding transformeerde Vlassak Architects een gedateerde langgevelhoeve naar een exclusief hedendaagse villa die een scherp contrast tussen landelijke charme en moderniteit evenwichtig etaleert en waarbij ook de techniek en energie-efficiëntie werd geoptimaliseerd naar de nieuwste normen.

VOOR NA
VOOR NA

De voormalige charme omarmen en optimaliseren met contrasterende moderne elementen was het opzet in dit project. De bouwheer was gebrand op een zeer moderne uitbreiding van het geheel en wilde tegelijk verbouwen zonder het oude te verbannen. Pieter Vlassak ontwierp een exclusieve villa waarbij de authentieke langgevelhoeve werd behouden en uitgebreid met een uiterst strakke achterbouw met veel licht en openheid naar de tuin toe.

In het eerste ontwerp werd deze antithese geaccentueerd door bij de renovatie van de authentieke langgevelhoeve gebruik te maken van recuperatiematerialen en een kleurenpallet dat de landelijke charme kracht bij zet zoals bourgondische tegelpannen en een greige kaleiwerk. Dit lieten we contrasteren op een hyper moderne aanbouw waarin we enkel gebruik maakten van strakke belijning, grote glaspartijen, zwart en wit.

Uiteindelijk groeide het definitieve ontwerp uit tot een variant waarbij het moderne kleurenpallet van de aanbouw werd doorgetrokken in de langgevelhoeve door gebruik van blauwe tegelpannen en wit kaleiwerk. Deze materiaalkeuzes trekken de moderniteit van de uitbreiding enigszins verder door over de langgevelhoeve, daar waar het originele ontwerp eerder uitging van een extremer contrast tussen de moderne uitbouw en de authentiek landelijk hoeve. U kan zelf de evolutie van ontwerp tot uiteindelijke realisatie aanschouwen en vergelijken tussen het visualisatie ontwerp en de realisatiefoto’s (deze laatste worden later nog toegevoegd).

Dit geeft mooi weer hoe Vlassak Architects bij ieder project ideeën aanreikt en inspireert, doch ten allen tijde de persoonlijkheid en wensen van de kandidaat-bouwer respecteert om samen te groeien naar het ontwerp van uw persoonlijke droomwoning.

Vlassak Architects exclusieve villabouw landelijk modern

In de leefruimtes staat de mate van lichtinval centraal. Meteen bij het binnenkomen zien we een monumentaal doorzicht naar de achterbouw die dankzij de grote raampartijen een wijds uitzicht geeft op de achterliggende koeienweides. De vide in het renovatiegedeelte zorgt voor licht van binnenuit op alle verdiepingen en de lichtvang in het nieuwbouwgedeelte verzekerd een harmonische overgang tussen beide woonzones.

Ook het interieur werd in diezelfde lijn ontworpen en uitgetekend tot een verderzetting van buiten naar binnen. Verder werd deze riante villa ook uitgerust met alle hedendaagse technieken voor optimaal en duurzaam wooncomfort zoals een warmtepomp op aardwarmte en zonnepanelen in de tuin. De wellness omgeving met sauna en buitenzwembad maakt de woondroom van deze bewoners helemaal compleet!

Deze realisatie werd tevens gepubliceerd in het The Art Of Living Magazine (18e jaargang – 3 – 2023). Bekijk hier het volledige artikel.