Residence VH

Het perfecte samenspel tussen landelijk wonen en moderne architectuur

In deze villa vormen de combinatie van duurzame technieken, authentieke materiaalkeuzes en doordacht maatwerk een uniek geheel waarin men in een landelijk kader kan genieten van hedendaags wooncomfort.

Laten we beginnen met de ‘onzichtbare’ technieken; tijdens de realisatie van deze woning plaatsten we aardwarmtewisselaars op 100 meter diepte. Via deze sondes krijgt de warmtepomp hernieuwbare warmte van de aarde, en dankzij een ingebouwd omkeersysteem kan je hier niet enkel mee verwarmen, maar ’s zomers ook twee tot drie graden koelen. Aangevuld met een zonneboiler en zonnepanelen die tevens ook verwarmingsondersteunend werken, kan het water op een ecologische manier tot extra hoge temperaturen gebracht worden. Deze combinatie maakt de woning bijna energie neutraal. Ook aan wooncomfort werd gedacht; een centrale audio installatie met domotica ondersteuning en ingebouwde speakers zorgt voor audio over de gehele woning, en een waterverzachter en ingebouwd stofzuigersysteem staan garant voor eenvoudig onderhoud.

Terug naar de esthetiek. Wat buiten als een bescheiden villa oogt, ademt ruimte en daglicht aan de binnenkant. Dankzij de verbinding tussen de verschillende open leefruimtes wordt er ruimte gecreëerd en mede door de glazen schuifwand wordt het ruimtelijke uitzicht nog meer verlengd. Het maatwerk gaat hier op in de architectuur; de vormen van de ruwbouw sluiten immers feilloos aan op het maatwerk van de meubels. Zo is de keuken een harmonieus geheel van vloeiende lijnen en rondingen die rust uitstraalt. In de badkamer zien we dan weer een bijzonder lavabomeubel: geen standaard composiet of carara, maar een betonnen constructie met wasbak inkepingen als basis, afgewerkt als een geheel in mortex. Deze mortex loopt ook door langs het bad en de douche, over de vloer tot zelfs in de slaapkamer. Hierdoor ontstaat een harmonieus en minimalistisch geheel dat rust en een chique eenvoud uitstraalt.

Tot slot werden er ook bewuste materiaalkeuzes gemaakt. Van recuperatiestenen tot pittoreske dakpannen, mortex en een vurenhouten vloer afkomstig uit een voormalige kaasfabriek; allen doorleefde natuurlijke materialen met veel authenticiteit. Het minimalistische stalen binnenschrijnwerk zorgt voor strakke aflijning en voorkomt dat de landelijke elementen te zwaar worden. In zowel de woon- als slaapkamer plaatsten we een echt haardvuur om momenten van verbinding te creëren; want echte authenticiteit blijft.