Residence VP

Optimaal wooncomfort in majestueuze vertrekken

Met een diep maar smal perceel, de mogelijkheid om inpandig 2 wagens te kunnen plaatsen en de wens van de bouwheer om een statige villa te bewonen die het beste van modernistisch en landelijk samenbrengt en een optimaal wooncomfort garandeert, legde Vlassak Architects deze uitgebalanceerde puzzel tot het ontwerpen van een uniek en evenwichtig geheel van zowel wind- en waterdicht tot interieur; statig en toch elegant; landelijk en toch modern; ruim en toch uiterst comfortabel wonen.

Vlassak Architects exclusieve villabouw landelijk modern

Aan de straatzijde neemt de woning bijna alle ruimte in beslag maar door de uitgekiende verhoudingen en fijne detaillering in de arduin rond de twee grote garagepoorten straalt deze villa pure elegantie uit. De plafonds zijn hoog, de vertrekken royaal en toch is de sfeer uitgesproken huiselijk. De villa heeft majestueuze trekken zonder dat dit ook maar ergens onpersoonlijk wordt.

Ook onderhoudstechnisch is dit een duurzame woning. Zo hebben we bijvoorbeeld de bakstenen van de voorgevel geïmpregneerd met een waterafstotend middel. De druppels lopen er nu af en krijgen niet de kans in de poreuze delen van de steen te kruipen.

De mate van lichtinval was essentieel voor de kwaliteit van deze woning. Een zes meter hoog raam in de zijgevel is bij deze villa hét element dat bepalend is voor de lichtinval in de leefruimtes. Ook het interieur werd ontworpen en uitgevoerd door Pieter Vlassak. We hielden de basis van dit eigentijdse interieur bewust heel neutraal, zo ademt het sereniteit en kan je gemakkelijk spelen met diverse kleuraccenten in decoratie en geef je je interieur steeds een nieuwe twist. Verschillende karaktervolle elementen zorgen dan ook voor de juiste dosis gezelligheid.

De keuken is het kloppende hart van deze woning en vloeit mooi over in de woonruimte. Overal in huis is veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Door ze te laten doorlopen in ruimtes, plinten en trappen en door voldoende open ruimtes te laten bij de overgangen van kamers en verdiepingen is het gevoel van eenheid versterkt. Dat idee ontstaat tevens wanneer de geluidsinstallatie actief is, want in elk plafond zijn speakers verwerkt. Tenslotte is er ook nog een onzichtbare, maar wel duidelijk voelbare manier waarop het huis als eenheid wordt ervaren en dat is de klimaatinstallatie. De temperatuur is overal hetzelfde, evenals de luchtvochtigheid. Er liggen zonnepanelen op het dak en er staat een warmtepomp die gebruik maakt van aardwarmte in de kelder. Techniek moet in onze optiek helemaal zijn weggewerkt in de muren en vloeren en tegelijk makkelijk bedienbaar zijn. Dat is hier dan ook het geval.

In de tuin plaatsten we tevens een zwembad met poolhouse en buitendouche; het diepe perceel verleende zich hier prima toe. De poolhouse biedt ruimte aan zowel een binnen- als buiten salon en doet tevens dienst als tuinhuis. Het ontwerp met dezelfde esthetiek en materiaalkeuzes als de woonst maakt de eenheid in dit project compleet.